Bratranec je praznoval rojstni dan. Želeli smo ga presenetiti s torto, ki ne bo "klasičnega" rojstnodnevnega okusa (npr. čokoladna, jagodna, nutelina,..). Spomnili smo se, da imamo na hladnem (v hladilni skrinji) še nekaj kuhanega kostanja in smo rekli: " Zakaj pa ne bi bila tokrat kostanjeva!" Tako je nastala kostanjeva torta, za katero lahko povem, da je bila odlična in tudi bratrancu je bila zelo zelo dobra, ker obožuje kostanj.
KOSTANJEVA TORTA
SESTAVINE:
- 6 jajc
- 140 g sladkorja
- 140 g moke
- 80 g jedilne čokolade
KREMA:
- 100 g sladkorja
- 300 ml mleka
- 3 rumenjaki
- 40 g škrobne moke
- 200 g kuhanega in pretlačenega kostanja
- 500 ml sladke smetane
- 2 vrečki (60 g) instant želatine v prahu
ČOKOLADNA GLAZURA:
- 150 g jedilne čokolade
- 100 ml sladke smetane
POSTOPEK:
Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake penasto vmešamo s tretjino sladkorja. Beljake stepemo s preostalim sladkorjem v čvrst sneg in ga vmešamo v rumenjakovo zmes. Nato vmešamo še moko in naribano čokolado. Pekač obložimo s papirjem za peko, testo enakomerno namažemo in spečemo. Za kremo najprej karameliziramo sladkor, nato zalijemo z mlekom. Ko zavre vmešamo zmes 1 dl mleka, škrobno moko in rumenjake. Ko se krema zgosti, jo ohladimo. Nato ji dodamo pretlačen kostanj, instant želatino in na koncu rahlo vmešamo stepeno sladko smetano. Krema je rahlejša, če istočasno stepamo polovico rastlinske in navadne smetane. S kremo nadevamo testo in prelijemo s čokoladno glazuro iz vroče smetane, ki jo dodamo k stopljeni čokoladi, gladko razmešamo in mlačno prelijemo čez torto.
Ni komentarjev:
Objavite komentar