nedelja, 15. april 2018

PIŠKOTKOVA TORTA- PUJSKI V BLATU

Za malce nagajiv izgled torte in za veliko smeha ob praznovanju rojstnega dne priporočam torto oblito s čokolado, ki zgleda kot blato, v katerem se kopajo pujski.

SESTAVINE ZA ČOKOLADNI BISKVIT:

  • 5 jajc
  • 250 g sladkorja
  • 250 g pšenične moke
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • 1/2 čajne žličke sode bikarbone
  • ščepec soli
  • 1 dl vode
  • 1 dl sončničnega olja
  • 50 g temnega kakava v prahu
  • po želji še kakšna žlica Nutelle
  • 2 dl čokoladnega mleka za vlaženje

SESTAVINE ZA COOKIE NADEV:

  • 500 g mascarponeja
  • 250 ml sladke smetane
  • 2 jedilni žlici sladkorja v prahu
  • 1 paket (približno 130 g) ameriških cookijev- lahko tudi domačih
  • 1 žlica mleka
  • kvaliteten vanilijev ekstrat

POSTOPEK:

Najprej se lotimo priprave biskvita. Vzamemo jajca in ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov in ščepca soli naredimo trd sneg in ga postavimo na hladno. V drugi posodi penasto zmešamo rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor. Jajčni zmesi dodamo vodo in olje. Dobro premešamo. Dodamo še presejano moko s pecilnim praškom in sodo ter presejan kakav. Vmešamo še Nutello. Ohlajen beljakov sneg z loparčkom narahlo vmešamo v testo. Testo nalijemo v namaščen pekač in ga damo v pečico, ogreto na 180 stopinj. Pečemo okoli 40 minut. Med tem, ko se biskvit peče se lotimo priprave nadeva. Sladko smetano stepamo, nato ji rahlo vmešamo mascarpone. Dodamo sladkor v prahu, vanilijev sladkor in vanilijev ekstrat ter zmešamo. Ameriške cookije zdrobimo na manjše koščke. Vmešamo jih v kremo. Biskvit vzamemo iz pekača, ga ohladimo, nato pa prerežemo na tri dele (po višini). Sedaj lahko sestavimo torto: prvi biskvit, 2/5 kreme, drugi biskvit, 2/5 kreme, tretji biskvit. Torto močimo s čokoladnim mlekom. S preostalo petino kreme premažemo torto, jo ob robu obložimo s čokoladnimi palčkami, po vrhu pa prelijemo s stopljeno čokolado. Za dekoracijo lahko na vrh položimo kako figurico iz fondanta (jaz sem pujske).


Ni komentarjev:

Objavite komentar